Conclusies trekken uit gegevens (deel 1)
Hoe kan je leren om de juiste conclusies te trekken uit gegevens? Dat is een heel moeilijke vraag. Onderzoekers spreken met elkaar de taal van de LOGICA. Als je die taal spreekt dan kan je meedoen en worden je conclusies serieus genomen. Als je niet LOGISCH praat of schrijft dan zeggen ze dat je conclusies niet juist zijn. Het is best moeilijk om uit te leggen wat logisch denken is. Voor veel studenten geldt dat je het in de praktijk moet leren. Door met elkaar te discussieren leer je al veel over logisch nadenken.  Je kunt ook leren van de fouten van anderen.
In dit artikel geef ik een voorbeeld van een denkfout of foute conclusie.
Een student aan een bekende Nederlandse Universiteit deed onderzoek naar VRIJE TIJD. Hij steld onder andere de vraag: "Zijn mensen die meer vrije tijd hebben, gelukkiger dan mensen die minder vrije tijd hebben?" De student had de volgende opzet van zijn onderzoek: Hij liet 2000 enquetes afnemen onder Nederlanders. Hij stelde de vragen: Hoeveel vrije tijd heeft u? Hoe gelukkig bent u?
Wat bleek: Juist de mensen met minder vrije tijd gaven aan dat ze vaker gelukkig waren. Mensen met minder vrije tijd voelen zich vaker gelukkig!   Welke conclusie zou jij trekken?
Uit het onderzoek trok de student nu de conclusie dat  veel vrije tijd ongelukkig maakt. Sterker, dat vooral mensen die veel tv kijken minder vaak gelukkig zijn.
Zou dat nou kloppen? Was DAT de enige juiste conclusie?
Of zou het ook zo kunnen zijn dat er iets anders aan de hand is?
Bijvoorbeeld dat je je af moet vragen WAT IS EIGENLIJK DE OORZAAK dat mensen zich gelukkig voelen?  Heeft dat wel te maken met de hoeveelheid vrije tijd? Als je bijvoorbeeld al 3 jaar werkloos thuis bent (en veel TV kijkt) dan heb je HEEL VEEL vrije tijd. .... Zou je dan ook zeggen 'ik voel me gelukkig?"  Kan het misschien zo zijn dat hoe langer je werkloos bent en veel vrije tijd hebt... des te ongelukkiger je je gaat voelen?
Moeten we dat dan wel "Vrije Tijd" noemen?
Ik denk dat als je een baan hebt en gezond bent dat je dan heel BLIJ wordt van vrije tijd. Ik denk dat veel vrije tijd HEEL ERG GELUKKIG maakt. Maar dat je niet moet vergeten dat geluk niet alleen afhangt van de vrije tijd.
Kortom: Voordat je een conclusie trekt moet je wel even controleren of je wel aan alles hebt gedacht. Welke oorzaken zijn er allemaal om iets te verklaren? Hou er rekening mee dat er meer oorzaken zijn om iets te verklaren.
The Research Company BV is een full-service onderzoeksbureau dat u kunt inschakelen voor onderzoekswerkzaamheden. De educatieve afdeling van Research Company deelt kennis en ervaring met studenten. Zij profiteren van de duidelijke artikelen over onderzoekstheorie, methoden en technieken en gratis hulpmiddelen zoals de gratis software voor online enquêteren en Rekenhulp om steekproefomvang, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid te berekenen.
 
 
 
 
 

 BETROUWBAARHEID EN VALIDITEIT
Draadstaal straatinterview 
Terug naar overzicht