HET STAGEONDERZOEK, STAGEOPDRACHTEN, DE AFSPRAKEN MAKEN

KORTE EN DUIDELIJKE TIPS VOOR ONDERZOEKSOPDRACHTEN EN -TENTAMENSTOF (HBO/MBO+).


EEN STAGEONDERZOEK OPZETTEN, ONDERZOEK DOEN TIJDENS JE STAGE.


In het kader van je opleiding ga je onderzoek doen voor een bedrijf. Het is vaak moeilijk om een geschikt onderwerp te vinden. Je vindt het zelf al lastig maar het bedrijf waar je stage voor gaat lopen weet het (vaak) ook nog niet goed. Je zult denken: "Lekker begin...." 
De oplossing is dat je hulp vraagt. En die hulp word je hier aangeboden in de vorm van adviezen en tips van een ervaren onderzoeker en docent Onderzoek.


In dit artikel: Manage je eigen verwachtingen EN die van het stagebedrijfDrie stappen naar een goed stagonderzoek ; Oefening in het bedenken van een geschikt stageonderzoek , Onderhandelen over het stageonderzoek ,   Stageonderzoek gesprek op school ; Onderhandeltips stageonderzoek ; Bespreken van voorwaarden van het stageonderzoek ; inden dat bij je past. Het bedenken van een onderwerp. Bespreking met de opdrachtgever. Bespreking op school. Onderhandelingstechnieken. Afspraken maken over de voorwaarden.

Manage je eigen verwachtingen en de verwachtingen van het stagebedrijf


Om te beginnen: Sta even stil bij het volgende:
Jij weet net zo min wat er onderzocht gaat worden als je opdrachtgever! De opdrachtgever heeft misschien wel een idee (en denkt zelfs dat, dit idee het definitieve onderwerp wordt) maar.... Ten eerste: je opdrachtgever is zelf geen onderzoeker ; Ten tweede: je opdrachtgever heeft geen idee van de haalbaarheid van zijn idee; Ten derde: je opdrachtgever heeft geen idee wat er allemaal gedaan moet worden voor het opstellen van een (online) vragenlijst/ interviews / observaties, analyses etc. ...En tenslotte: je opdrachtgever weer niet of zijn idee onderwerp wel aansluit op de de eisen die je opleiding stelt aan het onderzoek.

Hieruit volgt een belangrijke tip:
Als je opdrachtgever of jij zelf al ideeën hebben over het stageonderzoek, zet ze voor dit moment dan even opzij en lees dit artikel.


Studenten en onderzoek


 


 


 


 


 


 


 


De drie stappen naar een interessant, geslaagd stageonderzoek.


Stap 1:. Stel jezelf eerst de volgende twee vragen.
(Deze vragen zullen je misschien verbazen)

Vraag 1) Wat wil je later voor werk gaan doen?


Bedenk dat een onderzoek je een beetje 'expert' maakt op het gebied van een bepaald onderwerp.
Bedenk dat je na je opleiding moet solliciteren..
Bedenk dat anderen die baan ook willen....
Jouw persoonlijkheid, CV en aanvullende ervaring moeten het straks opnemen tegen nog 100 kandidaten...

Een onderzoek dat je gedaan hebt tijdens je stage zorgt ervoor dat je gedurende langere tijd veel hebt geleerd over een bepaald onderwerp. Je hebt daarmee iets wat andere sollicitanten niet hebben....


Voorbeelden (ook al weet je nog niet zeker wat je na je studie gaat doen...je zult wel 'ongeveer' een idee hebben)
-Je wilt in elk geval 'iets' gaan doen als leidinggevende.
Op je CV staat dan het volgende goed: "Ik heb onderzoek gedaan naar werkomstandigheden bij ..... " of  "Een onderzoek naar de beloningsstructuur bij ...." of "Onderzoek naar personeels-motivatie en leiderschapsstijlen van managers.".
-Je wilt later administratief werk gaan doen.
"Een onderzoek naar de vraag 'wat kan ABC BV verbeteren aan de administratieve werkzaamheden...." of  "Onderzoek naar het vereenvoudigen van de registraties van ....." of "Onderzoek naar de gebruikerstevredenheid van van het administratiesysteem SAP...."
-Je wilt later iets gaan doen in verkoop.
"Wat kan er verbeterd worden aan de verkoopstrategie van ABC BV?" of "Op welke wijze kan de up-sellingstrategie van ABC BV..verbeterd worden?" of "optimalisatie van de coldcanvassing als verkoopstrategie voor ABC BV..."


Vraag 2) Welke manier van onderzoek ligt jou het beste?
Bedenk dat een bepaald onderzoeksonderwerp je verplicht om bijvoorbeeld veel interviews te doen...of veel literatuurstudie te doen... of te observeren....
Wil je dat? Kan je dat?


Voorbeelden: • Wil je zoveel mogelijk achter je bureau blijven zitten? 
  Kies dan voor een klanttevredenheid- of medewerkertevredenheidonderzoek op basis van enquêtes.
  Op welke wijze kan ABC BV de klanttevredenheid verbeteren? of Hoe kan de medewerkertevredenheid verbeterd worden van .....

 • Hou je van persoonlijke contact?
  Kies dan voor onderzoek waar je klanten mag interviewen.
  In hoeverre sluit het logo van ABC BV aan bij het imago dat ABC heeft bij klanten? of Hoe komen klanten van ... tot hun aankoopbeslissing?

 • Lijkt het je wat om observatief onderzoek te doen (bijvoorbeeld undercover / mysteryvisits). 
  Dan kun je bijvoorbeeld onderzoek doen naar de kwaliteit van het servicegesprek. Waarbij je voor je onderzoek je voor gaat doen als klant en gaat beschrijven hoe je wordt behandeld door medewerkers.
  In hoeverre kan de service beter? Een onderzoek naar de customer-journey tijdens de aftersales contacten bij ABC BV of Wat kan er verbeterd worden aan service van gasten die hotel .... bezoeken?


Deze voorbeelden maken je duidelijk hoe je naar je eigen situatie moet kijken. Je gaat een onderzoek doen en met slimme combinaties wordt het een onderzoek dat helemaal bij je past.


Stap 2: Combineer nu je kennis over het stagebedrijf met je antwoorden op bovenstaande vragen.
Hier even een korte oefening in je creativiteit. Ga aan de hand van de infomatie over twee studenten
opzoek zijn naar een geschikt onderwerp voor hen om te onderzoeken.

Opdrachtje 1: Lees de case en adviseer de student.
case: Het bedrijf waar Willemijn stage gaat lopen houdt zich bezig met de Inkoop en verkoop van Autobanden..
Willemijn vindt het bedrijf niet zo heel interessant maar ja.... Op bovenstaande vragen heeft ze geantwoord.
Ze wil graag later een adminstratieve baan en ze is niet zo goed in contact met mensen.....
Kan jij een geschikt onderwerp bedenken voor haar stageonderzoek?


Opdrachtje 2: Lees de case en adviseer de student.
case: Marijke wil later manager worden in de zorg. Ze gaat stage lopen bij een bedrijf dat Scootmobiels verkoopt. Hoe kan dat nog wat leuks worden voor haar stageonderzoek?

Oplossingen (De oplossingen zijn slechts voorbeelden, er zijn heel veel oplossingen mogelijk).

case 1: Advies aan Willemijn.
Onderzoek de vraag: "Op welke manier kan de het administratieve proces van het voorraadbeheer verbeterd worden?"
Een methode die daarbij gebruikt kan worden en die Willemijn het beste ligt: Een onderzoek op basis van observaties en een online-enquete onder medewerkers.
Motivatie: Dit is goed voor het CV want zo verdiept ze zich in administratieve processen.


case 2: Advies aan Marijke.
Onderzoek de vraag: "Hoe tevreden zijn zorginstellingen over de diensten bij het leveren van scootmobiels?"
Een methode die daarbij gebruikt kan worden en die Marijke wel ligt is een onderzoek op basis van interviews met management
in zorginstellingen (afnemerskant) en salesmanagers (leverancierskant).
Motivatie: Het is goed voor haar CV want ze leert managers kennen (altijd handig voor later) en oefent haar ook in het voeren van
gesprekken op management niveau.


Stap 3. Ideeën uitwisselen met het stagebedrijf en bedenktijd vragen aan het stagebedrijf voor overleg met school.

Ik hoor je denken.... Leuk om te bedenken wat ik zelf wil... maar wil mijn opdrachtgever dat ook?
Nogmaals, zorg in elk geval dat je een eigen plan hebt!!

Vertel het stagebedrijf enthousiast over je eigen idee. Laat vervolgens het bedrijf vertellen wat zij hadden bedacht.
Zeg vervolgens: "Ik moet voortellen voorleggen aan mijn opleiding. Het onderzoek moet aan de eisen van de opleiding voldoen..". Zeg in elk geval niet gelijk 'ja'.
Hou een slag om de arm. Bedenk dat je over elk voorstel eerst na moet denken wat er allemaal gedaan moet worden voor zo'n onderzoek.
Vertel je opdrachtgever dat je gaat overleggen met school. Gebruik de bedenktijd ook om zelf na te denken over de werkzaamheden die er gedaan moeten worden....
Is het onderwerp van het stagebedrijf wel haalbaar (naast de dagelijkse werkzaamheden die je voor het bedrijf moet doen)?
Haalbaar binnen 10 weken? Vind je het wel interessant genoeg om er 10 weken mee bezig te zijn?
Wat voegt de ervaring met het onderzoek toe aan de waarde van je CV als je straks moet solliciteren?


BELANGRIJK AANDACHTSPUNT:
Onderschat niet hoeveel tijd een onderzoek kost: Je opleiding wil ook nog van alles weten over het onderzoek en dat moet allemaal gerapporteerd worden. Dat komt dus nog bovenop je onderzoekswerk! Kortom: neem bedenktijd! Overdenk het nog eens goed en raadpleeg je opleiding.studenten en onderzoek (2)


Korte oefening aan de hand van twee cases:


Voorbeeld 1: 
Het gesprek over de onderzoeksopdracht verliep wel goed maar de opdrachtgever wilde wel erg veel...

Peter was gelukkig zo slim geweest om aan het begin van zijn gesprek uit te leggen dat hij niets definitief kon toezeggen. Hij had verteld dat het eerst met de opleiding besproken moest worden. Peter gaf ook tijdens het gesprek steeds aan dat hij alles noteerde en dat hij dat mee zou nemen in het onderzoeksvoorstel.
Toen Peter merkte dat zijn opdrachtgever een heel uitgebreid onderzoek wilde heeft hij een paar keer gezegd... 'ik ga kijken of dat in het onderzoeksplan past' .... 'Ik zal advies vragen aan school'...
Uitkomst: Uiteindelijk werd niet alles goedgekeurd door de school en werd het onderzoek kleiner van omvang (precies wat Peter wilde). Opdrachtgever had er weinig moeite mee.


Voorbeeld 2:
Het gesprek verliep erg vlot omdat de student zelf al een plan had....

Jasmin had een paar eigen ideeën voor het stageonderzoek. Ze heeft die gelijk aan het begin van het gesprek enthousiast verteld. Ze heeft gevraagd of het goed was dat ze haar onderzoeksvoorstel zou baseren op haar ideeen. De opdrachtgever had ook ideeën. Die ideeën waren heel anders. Jasmin heeft alles genoteerd en overlegd met school.
Uitkomst: Door creatief te zijn heeft Jasmin met puzzelen een onderwerp gevonden waarin een deel van haar eigen ideeën en een deel van die van de opdrachtgever gecombineerd werden.


Je gesprek op school over het stageonderzoek.


De opleiding stelt bepaalde eisen aan de opdracht. Het gaat er ook nu om dat je ervoor zorgt dat ook jouw wensen worden meegenomen. Sommige scholen volgen liever de wensen van de opdrachtgever dan van de student. Maar als je je stagecoach van school duidelijk maakt dat de opdrachtgever wel openstaat voor jouw ideeën dan zijn er meestal geen bezwaren.

Onderhandeltips over stageonderzoeken


Het is lastig wanneer je opdrachtgever met een onderwerp komt dat jij niet leuk vindt. Hiervoor zijn een paar onderhandelinsgtechnieken:

Gesprekstactiek 1:  ’Er een lichte draai aan geven’:  Verdraai de wensen van de opdrachtgever een beetje in je eigen richting.
Voorbeeld 1: Jouw opdrachtgever heeft het over ’onderzoek naar verbetering van de verkoop door enquêtes onder potentiële klanten’ maar jij wil liever persoonlijk contact met klanten/interviews doen. Stel je opdrachtgever voor om onderzoek te doen hoe er meer omzet gehaald kan worden uit bestaande klanten. Je hebt dan een goede reden om interviews te houden onder klanten in plaats van enquêtes onder potentiële klanten.
Voorbeeld 2: Jouw opdrachtgever wil dat er gekeken wordt naar verbetering van de website (bureauonderzoek). Jij wilt liever actief zijn / mysteryshopping bijvoorbeeld.... Stel voor om onderzoek te doen naar de gebruiksvriendelijkheid van de website door je op verschillende manieren voor te doen als klant. Bezoek als undervcover-klant de website, mail diverse vragen (inclusief klantenservice) en zorg dat jouw onderzoek een aantal adviezen oplevert over de informatie op de website en de services via de website.


Gesprekstactiek 2: Als het niet mogelijk is om je eigen wensen uit te voeren stap dan over op een andere strategie. Zorg ervoor dat er niets bijkomt! Allerlei bijkomende onderzoeksvragen moet je afslaan ('helaas geen tijd voor', 'moeilijk in te passen', 'echt niet mogelijk'). Als de opdrachtgever beslist een bepaalde (vervelende) opdracht wil toevoegen kan je zeggen dat je het ’voorwerk’ zal doen. Dat betekent dat je zegt dat je het niet helemaal zal doen maar dat je zal kijken of je ’voorbereidend’ werk kan doen voor een ander (een volgende student). Misschien niet aardig voor je opvolger maar die weet er misschien een 'draai' aan te geven (zie voorgaande tips).


Stagebedrijf en jij zijn het eens over het onderwerp van je onderzoek. Nu nog de afspraken over de voorwaarden!


Studenten en onderzoek(3)


Als je er met opdrachtgever uit bent welk onderzoek je gaat doen moet je GELIJK ook beginnen over de voorwaarden. Je moet voldoende tijd krijgen om het onderzoek te doen. Dat kun je het beste gelijk bespreken als het onderwerp duidelijk is.
Durf te vragen om tijd voor je onderzoek. Zet maar hoog in. Een dag per week minstens. Kijk of je vrij kan krijgen als je
vragenlijsten moet afnemen / inerviews moet doen.. Ook als de opdrachtgever weigert om (extra) tijd te geven is het belangrijk dat je erover begint.


Opdrachtgevers denken bijvoorbeeld dat studenten alles voor niets kunnen krijgen. Als je duidelijk maakt hoeveel werk je moet doen aan het onderzoek dan kan je later ook meer begrip verwachten van de opdrachtgever als je in tijdnood komt.

Bespreek dus zaken als: 
-Mag je enquêtes laten drukken?
-Mag je ze versturen (porti)?
-Mag je ze laten verwerken/ scannen?
-Krijg je (minstens!) een middag per week de tijd voor je onderzoek?  


EINDE VAN DIT ARTIKEL.
Bekijk ook de andere artikelen. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen.


The Research & Education Company BV is een full-service onderzoeksbureau. Bekijk hier inspirerende voorbeelden van innovatieve onderzoeksprojecten.
Voor junior onderzoekers hebben we de Steekproefcalculator die automatisch uitrekent hoeveel respondenten u netto moet realiseren voor een betrouwbaar en nauwkeurig onderzoek.

DEEL DEZE SITE MET MEDE-STUDENTEN
Er is veel zorg besteed aan deze uitleg. Het is begrijpelijk geschreven met duidelijk voorbeelden. Maandelijks bezoeken 4000 HBO (en WO) studenten onze site. Als je vindt dat de site je goed geholpen heeft, vergeet dan niet om dit te delen en te liken.  EEN STEEKPROEF TREKKEN DIE REPRESENTATIEF IS
HYPOTHESE TOETSEN (Significantie , p-waarden) 
Terug naar overzicht

 

We slaan uw keuze eenmalig op in een cookie, zodat u dit niet op iedere pagina opnieuw aan hoeft te geven.