Nieuws overzicht |
Nieuwe resultaten met de Balansmeter in de Jeugdgezondheidszorg laten het zien: Corona heeft stevige negatieve impact op gezinnen. Meer dan 53% van de gezinnen is uit balans!
Inmiddels mogen de scherpe kantjes iets van Corona af zijn, maar het effect op de hele maatschappij is sterk. Gezinnen ervaren stressniveaus op meerdere vlakken: financieel, psychologisch, opvoed stress, onzekerheid, angst, etc.
Met de Balansmeter kunnen gemeentes en JGZ instellingen dit in kaart brengen, hoe en in welke mate dat aan de hand is en dit ook bespreekbaar maken.
Het NCJ heeft met de 3e peiling via de Balansmeter de resultaten op een rij gezet:
Deze 3e peiling vond plaats van 10 Februari tot 3 Maart 2021. In totaal hebben 700 ouders de peiling ingevuld. Oftewel: Hoe beleven ouders het opvoeden tijdens de coronacrisis?
- Ouders ervaren minder informele steun en meer dan de helft van de ouders geeft aan matig tot ernstig uit balans te zijn.
- Voor 53% van de ouders is de verhouding tussen draaglast en draagkracht midden tot uit balans. Dat was voor corona slechts 10%. Corona heeft dus een sterke negatieve impact. - Meer dan 51% van de ouders ervaart het opvoeden van hun kind(eren) de laatste maand (tijdens corona) midden tot moeilijk.
- Nog steeds geeft 41% van de ouders aan dat het opvoeden en opgroeien van hun kind(eren) een negatieve (frustratie, teleurstelling) invloed heeft op hun stemming.
Ten opzichte van de periode vóór corona is de negatieve invloed van het opvoeden en opgroeien van hun kind(eren) op hun stemming tijdens de Coronacrisis sterker geworden.
De resultaten van de Balansmeter zijn volgens JGZ-professionals heel herkenbaar en geven weer wat zij dagelijks ervaren, zien en meemaken.
Benieuwd naar nog meer cijfers? Lees hier het NCJ artikel en het rapport. (https://bit.ly/3z1maYB)
Extra aanbeveling vanuit het onderzoek:
De Balansmeter kan ook gebruikt worden om een beeld te krijgen van een buurt, wijk of gemeente, zodat de gemeente weet waar eventuele extra inzet voor een 'vinger aan de pols' gewenst is, nu en ‘na Corona’.
De Balansmeter van The Research & Education Company is specifiek gemaakt voor JGZ instellingen en heeft een wetenschappelijke basis. Ook gemeentes kunnen hiermee stresslevels van gezinnen in wijken in kaart brengen.
Al sinds het begin van Corona is het een degelijk en praktisch onderzoeks-instrument gebleken om verschillende stresslevels bij gezinnen vast te stellen en daarmee in kaart te kunnen brengen welke acties er eventueel nodig zijn vanuit gemeentes en JGZ instellingen. Inmiddels ook actief in België.
Wilt u meer weten hoe dit in de praktijk werkt, en hoe dit werkt voor in de praktijk als JGZ hulpverlener, voor gemeentes of juist voor als management in de JGZ, neem dan direct contact op met adviseur Alex Feijt (06-54 975101).
Of vraag een online demonstratie aan (https://bit.ly/3z5dboZ) over de werking van de Balansmeter of download de brochure (https://bit.ly/3v0CqWm).
De impact van COVID-19 op de gezondheid en stressniveaus van gezinnen in gemeentes is nu veel beter zichtbaar en daarmee beter beheersbaar door de ontwikkelde gedigitaliseerde Balansmeter van The Research & Education Company.
(Research Company Nieuws, nov 2020)
> Het onderzoek van Ingrid Staal, adviseur Innovatie en Academisering bij de GGD Zeeland, behaalde o.a. met de Balansmeter een eervolle vermelding bij uitreiking van de Dr. A.J. Swaakprijs 2020.
> Gemeentes en zorgorganisaties kunnen met de Balansmeter beter het stressniveau van ouders online volgen en daardoor gerichtere jeugd gezondheidszorg interventies toepassen.
De impact van COVID-19 gaat verder dan alleen de directe gezondsheidszorg. Duizenden gezinnen en ouders in Nederland met een kwetsbare achtergrond ervaren veel problemen en psychische druk door een stapeling van problemen.
Ouders ervaren veel stress van de effecten van COVID-19. De nieuw gelanceerde Balansmeter brengt de stressniveaus bij ouders en gezinnen in kaart, en met effect! Hiermee heeft de Jeugdzorg een effectief instrument in handen om het stressniveau bij ouders te volgen en bij te sturen.
Stressniveaus in gezinnen worden hoger door stapeling van problemen
De stapeling van problemen komt onder andere door: Het mogelijk verlies van werk voor de ouders wat financiële stress oplevert, alle stress van het thuis zitten, in een kleine drukke omgeving moeten thuiswerken, drukte in een kleine ruimte, online onderwijs, het gemis van vriendjes op school, veel mensen, verveling en weinig rust om te leren, het de straat op moeten gaan om te ontluchten. Al is dat in elk gezin of huishouden anders.
Met de Balansmeter wordt dat nu online inzichtelijk. Zorgmedewerkers, gemeentes en jeugdartsen kunnen nu zien in welke mate een huishouden een bepaald stress niveau heeft.
Vroegtijdige signalering helpt voorkomen en periodieke opvolging
Dit betekent dat vroegtijdige signalering van problemen nu beter zichtbaar is (bv. schuldhulpverlening, voorkomen van schulden, er vroeger bij zijn, het voorkomen van jeugdcriminaliteit, schooluitval voorkomen, etc.).
Kortom, een nieuw en goed gereedschap met ook wetenschappelijke onderbouwing voor Jeugdzorg professionals, Jeugdartsen en (jeugd) Zorgorganisaties om te zien waar de problemen zitten bij gezinnen.
Positief effect door het gebruik van de Balansmeter
Er zijn twee versies van de Balansmeter. De eerste, een in de basis geanonimiseerde versie, waar op hoofdniveau de resultaten zichtbaar zijn, dit levert al een goed algemeen beeld op, en de gepersonaliseerde versie. Dit is een gepersonaliseerde Balansmeter waar je op gezinsniveau kan bekijken wat de resultaten zijn, na akkoord van het gezin natuurlijk. Bij de GGD Twente is er al een gepersonaliseerde Balansmeter ingezet, dat betekent dat o.a. Jeugdzorginstellingen en Jeugdartsen op gezinsniveau kunnen signaleren waar de problemen (of juist geen problemen liggen). Dat betekent dat je veel sneller op gezinsniveau kan zien en daarmee bepalen waar interventies nodig zijn, met prioritering of juist niet.
Dit bespaart enorm tijd (sneller inzicht in waar de problemen zitten en bij wie), geeft handvat voor prioritering (waar moet je direct iets doen, wat kan langzamer of anders opgepakt worden), schrapt het eventueel onnodig bezoek (bespaart daarmee tijd), en versterkt de gerichtere aandacht. Kortom, veel voordelen.
De Jeugdgezondheidszorg heeft voor inzicht in de opvoeding de SPARK in gebruik. Zij heeft daarmee monitoring meer geïntegreerd in het bedrijfsproces.
Voor wie is de Balansmeter bedoeld?
De Balansmeter is ontwikkeld voor de GGD Zeeland voor Jeugdzorg professionals, jeugdartsen en kinderartsen. Die kunnen deze methodiek inzetten om stress-niveaus in vroegtijdig stadium te signaleren en daarmee gerichtere zorg verlenen en ook problemen te voorkomen. Beleidsmedewerkers in de gemeentelijke zorg hebben hiermee een signaleringsmiddel met wetenschappelijke onderbouwing.
Deze balansmeter wordt momenteel door het NCJ gebruikt wordt om te peilen hoe de balans van ouders is tijdens de Corona pandemie.
Wetenschappelijk Onderzoek ondersteunt de Balansmeter
Ingrid Staal, gebruikte en ontwikkelde de Balansmeter, in haar werk en onderzoek bij de GGD Zeeland, samen met The Research & Education company, op wetenschappelijke basis. Dit is in de praktijk getest, en dit leverde haar een eervolle vermelding op bij de uitreiking van de Dr. A.J. Swaakprijs 2020 op 13 november tijdens de AJN-dag.
De Balansmeter biedt daarmee een zorgvuldig en betrouwbaar gereedschap om de problemen in gezinnen (vroegtijdig) inzichtelijk te maken en ook na een periode de verbeteringen achteraf te zien. Zo is zichtbaar waar de problemen zitten, wat de oorzaken zijn van de stress, en ook de signalering in de zorg wordt daarmee makkelijker. Verder is het gemakkelijk in gebruik en snel te implementeren.
Algemeen Directeur van The Research & Education Company, Alex Feijt, [https://www.linkedin.com/in/alexfeijt/] medeontwikkelaar van de digitale Balansmeter, vertelt: ‘Door onze jarenlange ervaring in het veld, hebben we deze oplossing samen met Jeugdzorgbranche ontwikkeld.
Door het activeren van de Balansmeter bij de (probleem)gezinnen in de gemeente, is het nu mogelijk voor (jeugd)zorgprofessionals om te zien waar de problemen zitten, en zullen gaan ontstaan. Dit dashboard levert zo veel inzicht op, dat vele jeugdzorg organisaties op deze manier vroegtijdig de problemen in de gezinnen kunnen signaleren. Dat betekent, de stress levels online kunnen meten en de oorzaken van problemen direct kunnen achterhalen en dan na gerichte interventies, het verschil kunnen zien. We zien nu al dat het aanslaat!’ We feliciteren Ingrid Staal met de eervolle vermelding.
Toekomst
‘Door dit succes investeren we verder in dit instrument. We zien veel aanvragen voor de Balansmeter langskomen. Ook in deze COVID-19 tijden zien we dat het juist belangrijk is om stress levels bij ouders te meten, en daarna deze aan te pakken, zodat de maatschappij gezonder is, blijft en goed weerbaar is in deze crisis tijden.’
Voordelen van De Balansmeter voor Gemeentes, Jeugdzorg instellingen, Jeugdartsen en (jeugd) zorgprofessionals
- Direct stresslevels meetbaar bij ouders in gezinnen die aandacht nodig hebben
- Vroegtijdige signalering van stress niveaus
- Bereikt ouders die buiten beeld blijven van de zorg
- Gerichtere aanpak bij probleemgezinnen mogelijk
- Ontdekken van niet direct zichtbare problemen bij gezinnen
- Direct inzichtelijk waar de pijn zit waardoor gerichtere interventies mogelijk zijn
Gemakkelijke implementatie en goed inzetbaar
- Gemakkelijk in het gebruik
- Gemakkelijke implementatie van het dashboard voor gemeentes, jeugdzorg, zorginstellingen en jeugdartsen
- Voor, tijdens en na-meting mogelijk met periodieke aanpak voor effect rapportage
- Al positief effect ervaren door GGD Twente
Wetenschappelijke onderbouwing
- Wetenschappelijk onderbouwd
- Eervolle vermelding voor het werk van Ingrid Staal voor JGZ en De Balansmeter bij uitreiking van Dr. A.J. Swaakprijs 2020 door de AJN.
Meer weten over de Balansmeter?
Vraag een vrijblijvende demonstratie van de Balansmeter aan via contact@rcompany.nl Of bel ons direct op 010 284 75 25 voor de demonstratie omgeving. We laten het graag aan u zien.
Wilt u meer informatie over de Balansmeter?
Download hier de brochure:
-------------------------------------------------------------------------------------------
Alex Feijt
Algemeen Directeur
The Research & Education Company
Website: https://www.rcompany.nl
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/alexfeijt
E-mail adres (direct): afeijt@rcompany.nl
Algemeen informatie adres voor communicatie: contact@rcompany.nl
Telefoonnummer - 010 284 75 25
Website Balansmeter - https://www.rcompany.nl/balansmeterproject