Wat betekent een betrouwbaarheid van 95%? (Onderzoek en Statistiek)
Enquetes zijn erg populair onder jonge onderzoekers en studenten.  Er wordt dan ook regelmatig naar gevraagd tijdens tentamens.  De vragen gaan dan over 'nauwkeurigheid' , 'validiteit'  en 'betrouwbaarheid' van enquetes.  Wat wordt daarmee bedoeld?
Als je een enquete houdt dan moet je er natuurlijk voor zorgen dat je de vragen stelt aan de juiste mensen. Een onderzoek naar Chinees eten moet je niet houden onder mensen die nooit Chinees eten.  Je kunt wel allemaal vragen gaan stellen aan deze mensen maar dan zeggen we: Je onderzoek is NIET VALIDE. (Validiteit leg ik meer in detail uit in een ander artikel want er zijn een paar soorten 'validiteit').
Als je de juiste mensen hebt gevonden om je vragen aan te stellen. Het zijn allemaal mensen die ervaring hebben met Chinees eten (om maar bij dit voorbeeld te blijven).  Dan kun je vragen: Hoe vaak eet u Chinees?  En dan kan het zijn dat 40 van de 100 deelnemers zegt: "Ik eet meer dan 10 keer per maand Chinees".  In je rapport zou je dan op kunnen schrijven 40% van de mensen eet meer dan 10x Chinees per maand. Maar dat is dan NIET JUIST.  Je moet zeggen : 40% van de mensen DIE IK HEB GEVRAAGD eet meer dan 10x per maand Chinees. Want je hebt het niet aan ALLE mensen gevraagd die Chinees eten. Je mag wel zeggen 40% van alle mensen die Chinees eten eten meer dan 10x per maand Chinees MAAR dan moet je wel vertellen dat het een SCHATTING is.  Hoe PRECIES is dan die 40%? Dat noemen we de NAUWKEURIGHEID.  En die hangt af van het aantal mensen dat mee heeft gedaan aan je enquete. Als je alle mensen die wel eens Chinees eten hebt gevraagd en ze deden ook allemaal mee aan je onderzoek dan is je onderzoek heel nauwkeurig. Je kunt dan zelfs zeggen mijn FOUTMARGE =0% / De NAUWKEURIGHEIDSMARGE = 0%
(Over nauwkeurigheid schrijf ik in een ander artikel verder).
Prima. Je hebt de validiteit en de nauwkeurigheid (min of meer) geregeld! Nu kan het om twee redenen nog mis gaan met je onderzoek. 1: Mensen de mee hebben gedaan kunnen liegen. Dat geeft dan onbetrouwbare antwoorden.  2: De mensen zijn wel eerlijk maar je hebt per ongeluk TOEVALLIG (!) heel veel mensen in je enquete zitten die ERG VAAK CHINEES eten. Ik bedoel dat als je niet iedereen mee laat doen aan je enquete, dat het kan gebeuren dat nou net de mensen die HEEL VEEL CHINEES ETEN hebben meegedaan. Dat is dan puur toevallig. En daar kun je niet veel aan doen.
Dit noemen we BETROUWBAARHEID. Wiskundigen kunnen zelfs berekenen wat DE KANS is dat jij TOEVALLIG een (groot) aantal mensen in je onderzoek hebt die er een uitzonderlijke mening op nahouden.  Als we zeggen je onderzoek  heeft een BETROUWBAARHEID van 95% dan betekent dat: Er is 5% kans dat mijn enquete is beantwoord door een groep mensen met een sterk afwijkende mening. Het betekent ook dat als jouw enquete opnieuw zou worden gedaan.  Dat de kans 5% is dat er een heel ander resultaat uit zou komen. (Bijvoorbeeld dat maar 10% vaker dan 10x Chinees eet per maand). Anders gezegd: Doe mijn hele onderzoek 100x opnieuw en dan zal je 95x zien dat er precies hetzelfde uitkomt (namelijk 40% eet vaker dan 10x Chinees per maand). Een onderzoek met een betrouwbaarheid van 95% is gebruikelijk voor praktijkgerichte onderzoek.

 BETROUWBAARHEID EN VALIDITEIT
Draadstaal straatinterview 
Terug naar overzicht